Mona Almborg

Jag är är född och uppvuxen i Lönneberga, utbildad fritidsledare med inriktning på friskvård och presonlig utveckling och arbetar med folkbildning på Studieförbundet Vuxenskolan. Jag bor med min man Andreas och våra två barn Isak och Alice på vår hästgård i smålänska Anderstorp.

Ett oväntat och omskakande missfall var anledningen till att jag började skriva på bloggen ”I väntan på ägglossning” 2008. Där berarbetade jag det jag gick igenom som en del i sorgearbetet. Jag släppte läsarna in på bara skinnet och ofta under det för att få ordning på alla känslor och tankar som fyllde mitt liv.
Under de kommande åren fick jag ytterligare två missfall och där emellan tog det lite tid att bli gravid.

Bloggen blev populär och förslaget att ge ut den som bok kom från flera håll. Det finns flera böcker om barnlängtan och ofrivillig barnlöshet,
men väldigt få om missfall och den frustration och känslomässig berg- och dalbana det innebär.

Under åren har jag stött på många brister för de som drabbas av missfall, brister som jag i min vildaste fantasi inte inte kunde föreställa mig kunde finnas en bra bit in på 2000-talet. Bl.a. finns det inget nationellt informationshäfte om missfall som kan delas ut för den som kommer till sjukvården vid ett missfall. Efter tre missfall, så kallat upprepade missfall, ska man erbjudas utredning om det finns några bakomliggande faktorer men vad den utredningen ska innehålla finns det inga riklinjer för utan det är upp till varje sjukhus vad man har för rutiner. Förhoppningsvis kommer Lennart Blomqvists studie av upprepade missfall som vi deltagit i, ligga till grund för sådana riktlinjer.
Det här är frågor jag brinner för och genom uppmärksamhet av min blogg i lokal tv och tidningar har idag vårt lilla sjukhus ett informationsblad för missfall. Det är något jag är stålt över!

 

 

Kommentera